Gezond op reis

Artsen & Apotheken

Voor noodgevallen kunt u terecht bij onze reisleiding die u door zal verwijzen naar een arts, ziekenhuis of gezondheidscentrum. Apotheken zijn te herkennen aan het groene kruis.

Legionella en andere ziektes

Veteranenziekte (legionellose) is een ziekte die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie en die longontsteking tot gevolg kan hebben. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben, maar is door directe toediening van de juiste antibiotica goed te behandelen. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionella-griep. De bacterie die de ziekte veroorzaakt vormt een probleem als zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen onder gunstige omstandigheden. Dit kan onder andere plaatsvinden in leidingwater met een temperatuur tussen de 25º en 55º Celsius dat langere tijd stilstaat. In gebieden met hogere temperaturen bestaat meer risico. Aangenomen wordt dat de infectie overgebracht wordt door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel). De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is circa twee tot tien dagen. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39º Celsius. De patiënt hoest en is soms kortademig. Een aantal patiënten heeft last van braken en diarree. Vooral in warme landen vormen hotels, appartementen of campings soms een risico op besmetting met de legionellabacterie. Indien u tijdens of kort na uw vakantie ziekteverschijnselen vertoont die aan veteranenziekte doen denken, is het van belang om een arts te consulteren en te vermelden dat het mogelijk om veteranenziekte gaat. Zorg bovendien dat tijdens uw afwezigheid thuis uw boiler of combiketel op minimaal 60º Celsius staat afgesteld.
Bilharzia (een worminfectieziekte) kan het lichaam binnendringen door contact met besmet (zwem)water. Als men vervuild water binnenkrijgt, kan men ziekten oplopen zoals dysenterie (bloeddiarree) en hepatitis A. Uiteraard worden de zwembaden bij de accommodaties dagelijks gecontroleerd zodat de kwaliteit van het zwemwater gegarandeerd kan worden.

Medicijnen voor eigen gebruik

Als u regelmatig medicijnen gebruikt, vraag dan uw apotheker om een zogenaamd geneesmiddelenpaspoort, waarin de namen van uw medicijnen staan vermeld. Het kan van nut zijn wanneer u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft.

Reisapotheek

Het is handig om een eigen reisapotheek met u mee te nemen op vakantie. Een goed uitgeruste reisapotheek bevat het volgende:
  • Pijn- en koortswerende middelen
  • Middelen tegen diarree, maagklachten en verstopping
  • ORS (om zouten en mineralen aan te vullen bij diarree of heftig braken)
  • Koortsthermometer
  • Verbandtrommel (met onder meer wondontsmettingsmiddel, schaar, steriele kompressen, pleisters, pincet, snelverband, tape, rubberhandschoenen, etc.)
  • Insectenafweermiddel
  • Crème tegen insectenbeten, allergie en zonnebrand

Teken

Niet alleen in warme streken kunt u infectieziekten oplopen. Ook in een koelere omgeving kan dat het geval zijn. Het is daarom raadzaam, wanneer u door beboste gebieden trekt, zich te beschermen tegen tekenbeten. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Binnen drie weken kan deze ziekte beginnen met een rode vlek rondom de beet met mogelijk hoofdpijn, koorts en uiteindelijk reumatische klachten als gevolg. De ziekte is met antibiotica te behandelen. Een vaccin ter voorkoming van deze ziekte is in ontwikkeling. Teken kunnen ook een virus overbrengen dat hersenontsteking veroorzaakt (teken-encefalitis). De beet wordt vaak niet opgemerkt. Binnen 14 dagen na de beet kunnen griepachtige verschijnselen optreden. Raadpleeg in dat geval direct een arts. Het risico van een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een sterk insecten-werend middel op de onbedekte huidgedeelten te gebruiken.

Vermoeid op vakantie

Te veel mensen gaan dikwijls vermoeid en wellicht enigszins gestrest op vakantie. Een lange busreis kan dan oververmoeidheid veroorzaken en uw weerstand tegen allerlei ziekten ondermijnen. Wij raden u dan ook aan enige dagen thuis uit te rusten alvorens aan de reis te beginnen.

Vochtgebruik en drinkwater

Let erop dat u genoeg drinkt, zeker in een warm klimaat. Houd vooral kleine kinderen met diarree goed in de gaten. Zij kunnen snel uitdrogen. Water uit de kraan is in veel zuid Europese landen niet geschikt voor drinkwater. Drink bij voorkeur dan mineraalwater of frisdrank uit flessen waarvan bij aankoop de dop nog niet is geopend. Groenten en fruit kunt u bij twijfel het beste in gekookt water wassen. Er bestaan ook drinkwater-desinfectiemiddelen om leidingwater te ontsmetten. Apotheek, drogist en gespecialiseerde buitensportwinkels kunnen u hierin adviseren.

Voedsel

Wees voorzichtig met voedsel. Ziektebronnen kunnen zijn: vlees, kip, vis, melk, ijs en rauwe groenten. Eet bij warm weer of in een warm klimaat dus geen rauw of half rauw vlees of rauwe schelpdieren. Gekookt voedsel dat nog heet is, is altijd veiliger dan rauwkost of afgekoeld voedsel. Bewaar etensresten koel en als u geen koelkast ter beschikking heeft, gooi deze dan weg. Schil tijdens uw vakantie altijd het fruit zelf. Eet liever geen schepijs, maar voorverpakt ijs. Ook het gebruik van ijsblokjes om drankjes te koelen is af te raden.

Zon

Stel u niet overmoedig bloot aan zon. Geef uw lichaam en huid de tijd om langzaam te wennen aan de verhoogde dosis UV-stralen. Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Draag eventueel een hoed tegen de zon. Langdurig zonnebaden veroudert de huid en kan, behalve huidkanker, ook ernstige verbrandingen, ontstekingen, uitslag en koorts veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel uw arts over allergische reacties op zonlicht bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Wees ook bij bewolkt weer, vooral in tropische gebieden, beducht op zonnebrand. Zie ook onze pagina 'wijs op reis' voor tips.